Встановлення монополії партійної критики в літературі в 1927–1932 роках - Собачко, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2009)
У статті показано монополію більшовицької партії на літературу та критику в 1927–1932 роках. За офіційною доктриною соціалістичний реалізм повинен відображати навколишній світ у художніх формах, насправді ж він лише романтизував реальність, перетворюючись в міфологію. Наприкінці 20 х років сталінська ідеологія лише шукала форми і основні символи цього нового світового міфу. The monopoly establishment of party criticism in the literature in 1927–1932. In the article, the Bolshevist party’s monopoly on the literature and criticism in 1927–1932 is shown. According to the official doctrine, the socialist realism should have displayed surrounding world in art forms, actually, it only romaticized a reality, turning to the mythology. In the late twenties, the Stalin ideology was only searching for forms and the basic symbols of this new world myth.