Роль ЄС у гібралтарському конфлікті після приєднання до Співтовариства - Крушинський, Ю.; Білий, М. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2009)
Стаття присвячена ролі Європейського Союзу у вирішенні гібралтарської проблеми після того, як Іспанія в 1986 році приєдналася до цієї організації, членом якої є й інша сторона конфлікту — Великобританія. Розглядаються нові можливі механізми розв’язання цієї проблеми, позиції сторін, її вплив на взаємовідносини в рамках ЄС. The article is dedicated to the role of the EU in Gibraltar problem after Spain joined the Union in 1986. From this moment both sides of the conflict were the members of the same structure. Therefore Gibraltar problem became a full-fledged inner issue of the EU. This fact changed the situation cardinally and increased its significance for all EU member-countries.