До питання про час заснування та становлення Богородичного (Єлецького) монастиря у Чернігові - Васюта, О.О. (Український історичний журнал, 2016)
Серед монастирів, які в минулі часи діяли у Чернігові, Богородичний (Єлецький) –
найдавніший. Вік цієї обителі нараховує вже понад 950 років. Однак на сьогодні
ще багато питань її історії, особливо руського періоду, залишаються відкритими. Хто й коли став фундатором цього монастиря? Яке відношення до нього мав Антоній Печерський? У статті представлено авторське висвітлення саме цих
питань історії чернігівського Богородичного монастиря. Among the monasteries, which in the past acted in Chernihiv, Yelets’kyi Theotokos’
Monastery is the oldest. His age counts more than nine hundred and fifty years.
However, today many items of its history, especially during the period of Rus’, are still
open. Who and when became a founder of this monastery? How does this monastery related
to Antonii Pechers’kyi? This article delivers the author elucidation of precisely
those aspects of history of Theotokos’ Monastery in Chernihiv.