Підпорядкування Київської митрополії Москві: загадки московського посольства до Туреччини 1686 р. у світлі османських джерел - Кул, О.; Кульчинський, О.Б. (Український історичний журнал, 2016)
Розглядаються завдання московського посольства в Едірне 1686 р., що вможливили приєднання Київської митрополії до Московського патріархату наприкінці XVII ст. Уперше залучено досі невідомі в історіографії турецькі джерела,
у тому числі офіційний реєстр справ Османської імперії за 1686 р., літописну
«Історію Силагдара», а також фраґмент хронікального італомовного «Звіту
з Константинополя». Аналіз нових матеріалів засвідчує, що вони цілковито
суперечать російським першоджерелам до церковного питання. Основна відмінність полягає в тому, що, обширно торкаючись завдань московського посольства, вони аж ніяк не засвідчують причетності цієї місії до справи Київської митрополії. Це ставить під сумнів усталений в історичній літературі опис
перебігу посольства 1686 р. та самого процесу відпадіння Київської митрополії
від Константинопольської патріархії. The paper is devoted to the process of annexation of Kyiv Metropolia by Moscow
Patriarchate at the end of 17th century. The study is focused on the mission of the
Moscow ambassadorial delegation in Edirne in 1686, which enabled the annexation
of Metropolia. Ottoman sources that has not been taken into account before, the official
register of Ottoman Empire affairs of 1686 and the chronicle “History of Silahdar”,
were used with the aim of research as well as a fragment of the chronicle “Relazione di
Costantinopoli”. Analysis of new materials shows that they contradict Russian original
sources to the church issue. The main difference is that the state register of Ottoman
Empire affairs of 1686, extensively touching the Moscow ambassadorial mission, does
not confirm any of its involvement in the Kyiv Metropolia issue but instead emphasizes
its quite different and not mentioned in Russian sources responsibilities. Government
records of the Ottoman Empire are confirmed by chronicles “History of Silahdar” and
“Relazione di Costantinopoli”. This casts doubt on the reliability of renowned description
of Moscow ambassadorial mission in 1686 and therefore the process of separation
of Kyiv Metropolia from the Patriarchate of Constantinople as well.