Исследование структуры закалённых литых биосовместимых сплавов Ti–18Nb–ххSi - Шевченко, О.М.; Кулак, Л.Д.; Кузьменко, М.М.; Котко, А.В.; Фирстов, С.О. (Металлофизика и новейшие технологии, 2017)
Проведено дослідження литих загартованих стопів Ti–18Nb–ххSi із вмістом кремнію від 0,6 до 1,2% мас. у порівнянні з подвійним стопом Ti–1Si. Вивчався вплив кремнію та температури гартування на їхні структуру та твердість. Показано, що у стопах Ti–18Nb–ххSi (хх = 0,6–1,2% мас.) при гартуванні, залежності від температури, утворюється мартенсит різної морфології та дисперсности. За даними електронної мікроскопії та мікрорентґеноспектрального аналізу у стопах присутні силіциди (Ti,Nb)33Si, кількість і розмір яких також залежать від вмісту кремнію та температури гартування. Проведено исследование литых закалённых сплавов Ti–18Nb–ххSi с содержанием кремния от 0,6 до 1,2% масс. в сравнении с двойным сплавом Ti–1Si. Изучалось влияние кремния и температуры закалки на их структуру и твёрдость. Показано, что в сплавах Ti–18Nb–ххSi (хх = 0,6–1,2% масс.) при закалке, в зависимости от температуры, образуется мартенсит разной морфологии и дисперсности. По данным электронной микроскопии и микрорентгеноспектрального анализа в сплавах присутствуют силициды (Ti,Nb)33Si, количество и размеры которых также зависят от содержания кремния и температуры закалки. Investigation of the quenched cast Ti–18Nb–ххSi alloys with silicon content from 0.6 to 1.2% wt. in comparison with the binary Ti–1Si alloy is carried out. Influence of silicon and quenching temperature on the structure and hardness of the alloys is investigated. As shown, in the Ti–18Nb–ххSi alloys (хх = 0.6–1.2% wt.), the martensite of different morphology and dispersion is formed during hardening in dependence on the heat temperature. The electron microscopy and microanalysis show the presence of (Ti,Nb)33Si silicides in the alloys, the size and quantity of which depend on both the silicon content and the quenching temperature.