Еволюція структурно-фазового стану та мікротвердості поверхні неіржавійної сталі 12Х18Н10Т за умов ультразвукового ударного оброблення в різних середовищах - Васильєв, М.О.; Мордюк, Б.М.; Сидоренко, С.І.; Волошко, С.М.; Бурмак, А.П.; Франчік, Н.В. (Металлофизика и новейшие технологии, 2017)
Досліджено мікротвердість HV та структурно-фазовий стан аустенітної сталі 12Х18Н10Т після інтенсивної пластичної деформації за допомогою ультразвукового ударного оброблення (УЗУО) впродовж різного часу та у різних середовищах, а саме, на повітрі, у газі арґоні та у рідкому азоті. Показано, що еволюція мікротвердости поверхні з часом має циклічний характер (зміцнення/знеміцнення) за умов УЗУО на повітрі, параболічний — при обробленні в газі арґоні та сигмоподібний — за умов кріогенного УЗУО (в рідкому азоті). Исследована микротвёрдость HV и структурно-фазовое состояние аустенитной стали 12Х18Н10Т после интенсивной пластической деформации с помощью ультразвуковой ударной обработки (УЗУО) в течение разного времени и в разных средах (температурах), а именно, на воздухе, в газе аргоне и в жидком азоте. The microhardness HV and structure–phase state of austenitic steel 12Cr18Ni10Ti are investigated after severe plastic deformation induced by ultrasonic impact treatment (UIT) carried out for various times and in various mediums (temperatures) such as the air, argon gas, and liquid nitrogen.