Культурно-історичні епохи (вступна стаття О.В.Яся) - Чижевський, Д.І. (Український історичний журнал, 2017)
У розвідці українського вченого-славіста Д.Чижевського представлено спробу
сконструювати та структурувати історію на засадах культурної і стильової
цілісності, подібно до концептуалізації минувшини мистецтва, літератури
та культури. Висувається й обґрунтовується концепт культурно-історичної
епохи як ідеального поняття-маркера для конструювання та представлення
простору культури як певного діапазону стилів, що своєрідним чином розгортаються, переломлюються й трансформуються в низці сфер історичного буття. Обстоюється думка про хвилеподібну теорію (схему) представлення культурних стилів, а також звертається увага на роль перехідних або межових
стильових формацій, як-от передреформація, маньєризм, сентименталізм, бідермаєр, імпресіонізм та ін. In the exploring of the Ukrainian Slavist scientist D.Chyzhevs’kyi presented the attempt
to build and to structure the history based on the principles of cultural and
style integrity like the conceptualization of the past of art, literature and culture.
The author advanced and substantiated the concept of cultural-historical epoch as a
perfect concept mark for constructing and representing of culture space as some range
of styles that unfolding, refracting in the spheres of the historical being in its original
way. In the article settled the thought of undulating theory (scheme) of the representation
of cultural styles and also the attention is paid to the role of transitional
or boundary formations, such as pre-reformation, mannerism, sentimentality, biedermeier, impressionism etc.