Руське королівство й Німецький орден за часів Юрія ІІ - Горбач, Т.С. (Український історичний журнал, 2017)
Досліджуються відносини Руського королівства з державою Німецького ордену за правління Юрія II. Проаналізовано зміст його договорів із хрестоносцями. Висунуто гіпотезу про те, що після смерті останніх Романовичів галицько-волинське боярство восени 1324 р. відрядило посольство до великого князя литовського Іедиміна для узгодження кандидатури Бапеслаиа Тройденовича на руський престол. Береться під сумнів поширене в історіографії твердження про участь руського рицарства в польсько-орденській війні 1327-1332 рр. The relations between the Kingdom of Rus’ and the state of the Teutonic Order in
Prussia at Yurii II times are studied. The contents of the agreements concluded by the
prince of Rus’ and crusaders are analyzed. A hypothesis is made that after the death of
the last Romanovych family members in the autumn 1324 aristocracy of Rus’ sent envoys
to the Great Duke of Lithuania Gediminas to approve of Boleslav Troidenovych
candidature for the throne of Rus’. A famous in the historiography belief that knights of
Rus’ took part in the Polish-Teutonic war (1327–1332) is reconsidered.