Структурна схильність до пластичного деформування листових феритних корозійностійких сталей - Грешта, В.Л. (Металлофизика и новейшие технологии, 2017)
В роботі проаналізовано вплив термодеформаційних режимів оброблення корозійностійкої феритної сталі марки 08Х18Т1 на її механічні властивості. Встановлено, що при проведенні додаткового термічного оброблення гарячекатаного підкату по завершенні технологічного циклу виготовлення холоднокатаного листового металопрокату формується структура з різною (за розміром кристалітів) зеренною будовою та кількістю вторинної зміцнювальної фази. За результатами дослідження мікроструктури та механічних властивостей розроблено термодеформаційні режими виготовлення холоднокатаного листового прокату феритних корозійностійких сталей з урахуванням характеру напружено-деформованого стану, який формується в заготовці при конкретних операціях формозміни. В работе проанализировано влияние термодеформационных режимов обработки коррозионностойкой ферритной стали марки 08Х18Т1 на её механические свойства. Установлено, что в результате проведения дополнительной термической обработки по окончании технологического цикла получения холоднокатаного листа формируется структура с различным (по размеру кристаллитов) зёренным строением и количеством вторичной упрочняющей фазы. По результатам исследования микроструктуры и механических свойств разработаны термодеформационные режимы изготовления холоднокатаного листового проката ферритных коррозионностойких сталей с учётом характера напряжённо-деформированного состояния, которое формируется в заготовке при конкретных операциях формоизменения. The effect of thermal-deformation treatment modes of corrosion-resistant ferritic steel of 08Kh18T1 grade on its mechanical properties is analysed. As found, the structure of crystallites with different grain sizes and various amount of secondary strengthening phase is formed due to carrying out an additional heat treatment after completing technological processes of producing a cold-rolled sheet. Thermal-deformation modes of manufacturing cold-rolled sheet materials from corrosion-resistant ferritic steels are developed according to the results of the microstructure and mechanical properties’ studies. The nature of the stress–strain state formed in the workpiece during specific forming processes is also taken into account.