Трансформація євроінтеграційних намірів України в контексті Брекзиту - Куриляк, М.Ю. (Вісник економічної науки України, 2017)
Європейська інтеграція пройшла успішний шлях розвитку, проте небезкризовий. Однією з найбільші чутливих криз став Брекзит. Він негативно позначився на геополітичній і геоекономічній позиціях ЄС та створив загрозу «ефекту доміно» єдності співтовариства. Для Європейського Союзу постало завдання пошуку компенсаторів, які його лідери нині пошукують в умовах, коли жодна європейська країна поза ЄС у коротко- і середньостроковому періодах не спроможна компенсувати зменшення економічного потенціалу через вихід Великої Британії із Союзу. Крім Туреччини, яка є кандидатом на вступ до ЄС, але не може бути у найближчий час прийнята з політичних мотивів, лише надання членства асоційованій з ЄС Україні може стати компенсатором територіально-демографічних втрат. Україна має також достатній і різноманітний потенціал для компенсації зменшення в ЄС важливих ресурсів, а саме земельних, степових, лісових, водних, туристично-рекреаційних, історико-культурних, флори і фауни (лісові ягоди, гриби, плоди дикоростучих рослин, лікарські рослини, обліпиха, журавлина, аїр, цмин пісковий, горицвіт весняний, звіробій, валеріана, кизил), корисних копалин, морського узбережжя. Україна може стати важливим фактором компенсації економічних втрат Європейського Союзу через Брекзит за умови здійснення і реалізація за сприянням ЄС системного реформування всіх сфер державотворення. Прийом в ЄС країн Західних Балкан, Грузії, Молдови й України дасть можливість наблизити ЄС до економічного потенціалу ЄС-28. Водночас не виключається й сценарій входження до складу ЄС країн EFTA (Ісландії, Норвегії, Ліхтенштейна, Швейцарії), заявки яких відкладені або заморожені. Европейская интеграция прошла успешный путь развития, однако небезкризовий. Одним из крупнейших чувствительных кризисов стал Брекзит. Он негативно сказался на геополитической и геоэкономической позициях ЕС и создал угрозу «эффекта домино» единства сообщества. Для Европейского Союза встала задача поиска компенсаторов, которые его лидеры сейчас ищущих в условиях, когда ни одна европейская страна вне ЕС в кратко- и среднесрочном периодах не способна компенсировать уменьшение экономического потенциала из-за выхода Великобритании из Союза. Кроме Турции, которая является кандидатом на вступление в ЕС, но не может быть в ближайшее время принята по политическим мотивам, только предоставление членства ассоциированной с ЕС Украине может стать компенсатором территориально-демографических потерь. Украина имеет также достаточный и разнообразный потенциал для компенсации уменьшения в ЕС важных ресурсов, а именно земельных, степных, лесных, водных, туристско-рекреационных, историко-культурных, флоры и фауны (лесные ягоды, грибы, плоды дикорастущих растений, лекарственные растения, облепиха, клюква, аир, тмин песчаный, горицвет весенний, зверобой, валериана, кизил), полезных ископаемых, морского побережья. Украина может стать важным фактором компенсации экономических потерь Европейского Союза из-за Брекзита при условии осуществления и реализация при содействии ЕС системного реформирования всех сфер государства. Прием в ЕС стран Западных Балкан, Грузии, Молдовы и Украины даст возможность приблизить ЕС к экономическому потенциалу ЕС-28. Вместе с тем не исключается и сценарий вхождения в ЕС стран EFTA (Исландии, Норвегии, Лихтенштейна, Швейцарии), заявки которых отложены или заморожены. European integration has been a successful if not a crisis-free endeavour. One of the most precarious of crises was Brexit. It negatively affected the geopolitical and geo-economic positions of the EU and threatened the community unity through “domino effect”. The European Union faces the challenge of finding compensators in the time when no European non-EU country, in the short and medium term, is able to compensate for the reduction of economic potential caused by the exit of the United Kingdom. In addition to Turkey, which is a candidate for accession to the EU, but cannot be accepted in the near future on political grounds, the only viable way of compensating for territorial and demographic losses would be granting the EU membership to currently associated Ukraine. Ukraine also has a sufficient and diverse potential to compensate for the reduction of important resources in the EU, namely land, steppe, forest, water, tourist and recreational, historical and cultural, flora and fauna (forest berries, mushrooms, fruits of wild plants, medicinal plants, sea buckthorn, cranberries, sweet flag, dwarf everlast, spring pheasant's eye, St. John's wort, valerian, Cornelian cherry), minerals, seashells. Ukraine can become an important factor in compensating for the economic losses of the European Union caused by Brexit, provided that the system of reforming all spheres of state formation is implemented with the help of the EU. Admission to the EU of the Western Balkans, Georgia, Moldova and Ukraine will bring the EU closer to the economic potential of the EU-28. At the same time, the scenario of membership of the EFTA countries (Iceland, Norway, Liechtenstein, Switzerland), whose applications are postponed or frozen, cannot be ruled out.