Сталий розвиток в Україні: теоретичні аспекти - Смирнова, І.І.; Михайлюта, Є.І. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Досліджено сутність поняття «сталий розвиток» та уточнено його визначення. Розглянуто складові сталого розвитку та визначено їх взаємозв’язок і взаємозалежність, обґрунтовано доцільність переходу країни до концепції сталого розвитку. Виділено цілі та основні принципи формування моделі сталого розвитку Україні в сучасних умовах з урахуванням світового досвіду реалізації такої концепції. Представлено показники економічної складової, за допомогою яких надається оцінка досягнення цілей сталого розвитку країни. Проілюстровано динаміку статистичного показника ВВП на душу населення на прикладі України та Польщі. Зроблено відповідні висновки щодо перспектив подальшого сталого розвитку. Исследована сущность понятия «устойчивое развитие» и уточнено его определение. Рассмотрены составляющие устойчивого развития и определены их взаимосвязь и взаимозависимость, обоснована целесообразность перехода страны к концепции устойчивого развития. Выделены цели и основные принципы формирования модели устойчивого развития Украины в современных условиях с учетом мирового опыта реализации такой концепции. Представлены показатели экономической составляющей, с помощью которых дается оценка достижения целей устойчивого развития страны. Проиллюстрирована динамика статистического показателя ВВП на душу населения на примере Украины и Польши. Сделаны соответствующие выводы относительно перспектив дальнейшего устойчивого развития. The essence of the concept "sustainable development" and clarified its definition. The components of sustainable development are considered and their intercommunication and interdependence are certain, the expediency of transition of country is reasonable to conception of sustainable development. The objectives and basic principles of formation of the model of sustainable development of Ukraine are selected in modern conditions, taking into account the world experience. The indexes of economic component, which assesses the sustainable development goals of the country, are presented. The dynamics of statistical index of GDP is illustrated per capita in Ukraine and Poland. Appropriate conclusions are drawn regarding the prospects for its further development.