Транспортно-логістичні кластери в контексті розвитку транспортної системи України та окремо взятого економічного району - Іванов, С.В. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
Підтверджена стала тенденція пріоритетного розвитку наземного транспорту в Україні, зокрема, залізничного та автомобільного. Обґрунтований прямий зв’язок транспортних витрат з витратами інших секторів національної економіки та кореспондування їх з рівнем добробуту населення. Доведено доцільність створення в регіонах транспортних сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів і виділення з обласних бюджетів відповідних коштів на придбання вантажних автомобілів для цих кооперативів. Встановлено необхідність удосконалення державного регулювання розвитку річкового транспорту. Обґрунтовано можливість формування у Придніпровському економічному районі регіонального транспортно-логістичного кластера. Подтверждена стабильная тенденция приоритетного развития наземного транспорта в Украине, в частности, железнодорожного и автомобильного. Обоснована прямая связь транспортных издержек с издержками в других секторах национальной экономики и корреспондирование их с уровнем благосостояния. Доказана целесообразность создания в регионах транспортных сельскохозяйственных обслуживающих кооперативов и выделения из областных бюджетов соответствующих средств для приобретения грузовых автомобилей с этой целью. Установлена необходимость усовершенствования государственного регулирования развития речного транспорта. Обоснована возможность формирования в Приднепровском экономическом районе транспортно-логистического кластера. A stable trend of priority development of land transport in Ukraine, in particular, railway and road, has been confirmed. The direct correlation of transport costs with costs in other sectors of the national economy and their correspondence with the level of well-being are justified. The feasibility of creating transport service cooperatives in the regions and allocating appropriate funds from the regional budgets for the purchase of trucks for this purpose has been proved. The need to improve the state regulation of the development of river transport is established. The possibility of forming a transport and logistics cluster in the Dnipro economic region is substantiated.