Кластеризація хімічної промисловості: європейський досвід та уроки для України - Шевцова, Г.З.; Швець, Н.В. (Вісник економічної науки України, 2017)
Досліджено сучасні аспекти формування і реалізації кластерної моделі розвитку економіки. Розглянуто європейську практику кластеризації хімічного виробництва, виявлено домінантні фактори розміщення галузевих кластерів. Проаналізовано та узагальнено досвід функціонування найбільших кластерних утворень в європейській хімічній індустрії. Визначено перспективні напрями кластерізації хімічної промисловості України. Исследованы современные аспекты формирования и реализации кластерной модели развития экономики. Рассмотрена европейская практика кластеризации химического производства, выявлены доминантные факторы размещения отраслевых кластеров. Проанализирован и обобщен опыт функционирования наибольших кластерных образований в европейской химической индустрии. Определены перспективные направления кластеризации химической промышленности Украины. The modern aspects of the formation and implementation of a cluster model of economic development are explored. European practice of chemical manufacturing clusterization is considered, the dominant factors of a particular branch clusters allocation are found out. Experience of the largest cluster structures functioning in European chemical industry is analyzed and generalized. The perspective directions of the Ukrainian chemical industry clusterization are determined.