Формування територіальних природно-господарських округів та переформатування соціально-економічного простору України - Микитенко, В.В.; Микитенко, Д.О. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті сформульовано та обґрунтовано методологічні засади формування нової регіональної карти України за форматом територіальних природно-господарських округів, що передбачало врахування положень Угоди про асоціацію України з країнами-членами ЄС. Запропоновано запровадження територіальної кластеризації в державі на засадах реалізації усталених у країнах ЄС принципів NUTS. Розвинено вихідні положення теорії сталого розвитку та її понятійно-категоріального апарату, що базуються на домінантах авторської ціннісно-орієнтованої концепції формування територіальних природно-господарських округів, розробленої задля забезпечення рівноваги в державі між компонентами системи: природа – економіка – соціум. Систематизовано економічні умови та комплекс чинників ідентифікації ключових складових потенціалу сталого розвитку України та її регіонів. Розроблено інноваційну схему диференціації регіонів у контексті досягнення ефективності функціонування, соціальної справедливості та екологічної безпеки в державі. Розроблено замкнений алгоритму побудови та реалізації оптимальної для України моделі переформатування адміністративно-територіального устрою. Сформулированы и обоснованы методологические основы формирования новой региональной карты Украины по формату территориальных природно-хозяйственных округов, что предусматривало положения Соглашения об ассоциации Украины со странами-членами ЕС. Предложено к введению территориальную кластеризацию на основе реализации принятых в странах ЕС принципов NUTS. Развито исходные положения теории устойчивого развития и ее понятийно-категориальный аппарат, основанные на доминантах ценностно-ориентированной концепции формирования территориальных природно-хозяйственных округов, разработанной для обеспечения равновесия в государстве между компонентами системы: природа - экономика - социум. Систематизированы экономические условия и комплекс факторов идентификации ключевых составляющих потенциала устойчивого развития Украины и ее регионов. Разработана инновационная схема дифференциации регионов в контексте достижения эффективности функционирования округов, социальной справедливости и экологической безопасности в государстве. Сформирован замкнутый алгоритм построения и реализации оптимальной для Украины модели переформатирования административно-территориальной организации. The methodological basis for the formation of a new regional map of Ukraine in the format of territorial natural economic districts was formulated and justified, which provided for the provisions of the Agreement on the Association of Ukraine with the Member States of the EU. Territorial cauterization is proposed for introduction based on the implementation of the NUTS principles adopted in the EU countries. The initial provisions of the theory of sustainable development and its conceptual-categorical apparatus are based on the dominants of the value-oriented concept of the formation of territorial natural economic districts designed to ensure the balance in the state between the components of the system: nature - economy - society. Economic conditions and a complex of factors of identification of key components of the sustainable development potential of Ukraine and its regions are systematized. An innovative scheme for differentiating regions in the context of achieving efficient functioning of districts, social justice and environmental safety in the state was developed. A closed algorithm for constructing and implementing the optimal for Ukraine model of reformatting the administrative territorial organization was formed.