Дослідження динаміки обсягу біржових контрактів з облігаціями внутрішньої державної позики як основного фінансового інструменту фондового ринку України - Михайличенко, Н.М.; Мірошниченко, О.О. (Економічний вісник Донбасу, 2018)
У статті досліджується сучасний стан фондового ринку України на основі динаміки обсягу біржових контрактів з облігаціями внутрішньої держпозики як основного фінансового інструменту вітчизняного фондового ринку. Дослідження динаміки торгівлі облігаціями внутрішньої державної позики дозволяє оцінити загальну динаміку розвитку фондового ринку та наявність сезонних коливань і на основі цього підібрати адекватний прогностичний інструментарій – моделі адаптивного прогнозування для трендів без вираженого чинника сезонності. Це дозволить більш адекватно реагувати на коливання обсягів попиту на фондові інструменти, що допоможе управляти доходами організаторів торгів. В статье исследуется современное состояние фондового рынка Украины на основе динамики объема биржевых контрактов с облигациями внутреннего госзайма как основного финансового инструмента отечественного фондового рынка. Исследование динамики торговли облигациями внутреннего государственного займа позволяет оценить общую динамику развития фондового рынка и наличие сезонных колебаний и на основе этого подобрать адекватный прогностический инструментарий – модели адаптивного прогнозирования для трендов без выраженного фактора сезонности. Это позволит более адекватно реагировать на колебания объемов спроса на фондовые инструменты, поможет управлять доходами организаторов торгов. The article investigates the current state of the stock market in Ukraine on the basis of the dynamics of the volume of exchange contracts with domestic government bonds as the main financial instrument of the domestic stock market. The study of the dynamics of trading in domestic government bonds allows us to assess the general dynamics of the stock market development and the presence of seasonal fluctuations and, based on this, to select adequate forecasting tools - models of adaptive forecasting for trends without a pronounced seasonal factor. This will allow us to respond more adequately to fluctuations in the volume of demand for stock instruments, which will help manage the revenues of the bidding organizers.