Вплив постійного струму на макро- та мікроструктуру манґановмісних сталей - Жбанова, О.М.; Саітгареєв, Л.Н.; Скідін, І.Е. (Металлофизика и новейшие технологии, 2017)
У статті показано, що для підвищення якости виливків все ширше використовуються методи, які ґрунтуються на впливі електричного струму на розтоп при його кристалізації. Позитивні результати модифікування полягають у поліпшенні процесів тепломасоперенесення та структуроутворення. Відзначається, що теоретично та практично доведено вплив електрооброблення лише на виливки з кольорових металів і стопів, а також з деяких чавунів. В статье показано, что для повышения качества и свойств отливок всё шире используются методы, основанные на воздействии электрического тока на расплав при его кристаллизации. Положительные результаты модифицирования заключаются в улучшении процессов тепломассопереноса и структурообразования. Отмечается, что теоретически и практически доказано влияние электрообработки только на отливки из цветных металлов и сплавов, а также из некоторых чугунов. As shown in the article, the methods of electric-current influencing on melting during melt crystallization are more and more widely used to improve the quality of castings. Positive results of such modification are the improved processes of both the heat and mass transfer and the structure formation. As noted, the influence of electrical treatment is proved theoretically and practically only for the casting of non-ferrous metals and alloys as well as some types of cast irons.