Українські військові частини в Одесі за Центральної Ради: формування, організація, бойовий шлях - Ковальчук, М.А. (Український історичний журнал, 2017)
На підставі широкого кола джерел, у тому числі й уперше введених у науковий обіг,
досліджується історія українських національних військових формувань в Одесі в
1917 – на початку 1918 рр. Докладно відтворено основні етапи організації та бойової діяльності гайдамацьких частин, що були головною збройною силою уряду УНР
на півдні України. Розглянуто широке коло питань, пов’язаних з впливом українських діячів і російських воєначальників на створення підрозділів національного війська в Одесі. Визначено основні засади організації військових формувань, зроблено висновок про їх відповідність вимогам часу. On the basing of many historical sources including first-introduced to researchers
author discloses history of Ukrainian military formations created in Odesa during
1917 – beginning of 1918. The article reconstitutes in details the main phases of organization
and military activity of Haidamaks which were the principle armed forces of the
Ukrainian People’s Republic government in the Southern Ukraine. Author scrutinizes
issues connected with influence exerted by Ukrainian figures and Russian high-ranked
officers for creation of national military units in Odesa. Author defines the basic principles
of Ukrainian military formation’s organization and concludes their compliance
with the requirements of time.