Фраґмент "Денних записок ґенерального підскарбія Якова Марковича" за копією В.Модзалевського (вступна стаття й публікація Н.Ю.Матяш) (Український історичний журнал, 2017)
Публікацію присвячено фраґменту п’ятої частини щоденника Я.Марковича.
Незважаючи на тривале перебування в науковому обігу, це джерело досі недостатньо досліджене та не опубліковане повністю. Автор вів свій щоденник упродовж п’ятдесяти років (1717–1767 рр.). Частина п’ята охоплює період із 1741 по 1743 рр. і станом на сьогодні втрачена, однак її копія, зроблена В.Модзалевським,
зберігається в Інституті рукопису НБУ ім. В.Вернадського. Завдяки їй можна
доповнити біографію самого Я.Марковича, а також отримати нові дані для дослідження повсякденного життя козацької старшини. This publication is dedicated to the fifth part of the Diary of Ya.Markovych. Despite it’s
scientific importance this source is still not fully published and there are still not enough
researches of this Diary. Author dated his diary entries for over fifty years (1717–1767).
The fifth book covers the period from 1741 to 1743 years and nowadays this part is lost.
But we can find the copy made by V.Modzalevs’kyi in the Institute of manuscripts of
Vernads’kyi National Library of Ukraine. This copy can be helpful for verification of biography
of Ya.Markovych and for researching the daily life of Cossack officers.