Три національні типи народні (вступна стаття О.В.Яся) - Антонович, В.Б. (Український історичний журнал, 2017)
Представлено типологічні характеристики українців, росіян і поляків у світлі соціогуманітарних знань та етнокультурних уявлень кінця ХІХ ст. На основі позитивістської «теорії факторів» національні/народні типи сконструйовано як продукт перехресного сполучення і взаємодії антропологічних, мовних, етнопсихологічних, культурно-історичних, географічних та інших чинників. Обстоюється думка, що тодішній розвій антропології кінець-кінцем сформулює сцієнтистські засади та надасть достатній фактографічний матеріал для всебічного окреслення національних/народних типів. In this article presents the typological characteristics of Ukrainians, Russians and Poles in the light of socio-humanitarian knowledge and ethno-cultural representations at the end of the 19th century. Based on the positivist “Theory of Factors”, national types are constructed as a cross-linking and interaction product of anthropological, linguistic, ethnic-psychological, cultural-historical, geographical and other factors. In the publication groundes the thought that the development of anthropology of those times eventually will have form the scientism foundation and provide sufficient factual material for a comprehensive definition of national types.