Динамика сорбции серной кислоты слабоосновными полиакриловыми анионитами, синтезированными на основе полиаминов - Мамченко, А.В.; Кушнир, Т.В. (Химия и технология воды, 2008)
Исследована неравновесная динамика сорбции серной кислоты слабоосновными полиакриловыми анионитами Relite MG 1 и Relite MG 1/P в форме свободного основания в широком диапазоне скоростей фильтрования. Доказано, что лимитирующей стадией кинетики сорбции при гидродинамических режимах фильтрования, характерных для эксплуатации OH-фильтров первой ступени установок обессоливания воды, является внутренняя диффузия. Процесс удовлетворительно описывается асимптотическим решением системы уравнений теоретической модели внутридиффузионной динамики сорбции. Установлено, что тип матрицы ионитов не оказывает влияния на параметры сорбции серной кислоты. Найдено единое значение коэффициента массопереноса при сорбции серной кислоты любыми слабоосновными полиакриловыми анионитами, синтезированными на основе полиаминов. Досліджено нерівноважну динаміку сорбції сірчаної кислоти формами вільної основи слабкоосновних поліакрилових аніонітів Relite MG 1 і Relite MG 1/P в широкому діапазоні швидкостей фільтрування. Доведено, що при гідродинамічних режимах, характерних для експлуатації OH-фільтрів першого ступеня установок знесолення води, кінетику сорбції лімітує внутрішня дифузія. Процес може бути задовільно описаний асимптотичним розв’язанням системи рівнянь теоретичної моделі внутрішньодифузійної моделі динаміки сорбції. Встановлено, що тип матриці іонітів не впливає на параметри сорбції сірчаної кислоти. Знайдено єдине значення коефіцієнта масопереносу при сорбції сірчаної кислоти будь-якими слабкоосновними поліакриловими аніонітами, синтезованими на основі поліамінів. Non-equilibrium sorption dynamics of sulfuric acid by a weakly basic polyacrylic anionites in free-base form Relite MG 1 and Relite MG 1/P was investigated at different velocity of filtration. It was revealed, that the sorption of sulfuric acid is limited by interparticle diffusion at conditions of water filtration, which are typical for operation of OH-filters of the first step of disalination plants. The process is described by asymptotic decision of theoretical model of interparticle diffusion of sorption dynamics. It was revealed, that the type of polymeric ion-exchange matrix hasn’t an influence on sorption parameters. It was found a common meaning of kinetic rate for sorption of sulfuric acid by any weakly basic polyacrylic anionites synthesized on base of polyamines.