Определение офлоксацина и норфлоксацина в сточных водах фармацевтических предприятий с использованием сенсибилизированной люминесценции комплексов Tb (III) - Бельтюкова, С.В.; Малинка, Е.В.; Ливенцова, Е.О. (Химия и технология воды, 2008)
Установлены оптимальные условия люминесценции комплексов Tb(III) с антибиотиками оксохинолонового ряда в твердой фазе сорбента. Разработана методика определения офлоксацина (предел обнаружения – 0,010 мкг) и норфлоксацина (предел обнаружения – 0,001 мкг) в сточных водах фармацевтических предприятий с помощью тонкослойной хроматографии. Хроматографическую пластинку обрабатывают смесью растворов хлорида Tb (III) и тетрадецилсульфата натрия и измеряют интенсивность люминесценции пятен. Встановлено оптимальні умови люмінесценції комплексів Tb(ІІІ) з антибіотиками оксохінолонового ряду у твердій фазі сорбенту. Розроблено методику визначення офлоксацина (межа виявлення 0,01 мкг) та норфлоксацина (межа виявлення 0,001 мкг) в стічних водах фармацевтичних підприємств за допомогою тонкошарової хроматографії. Хроматографічну платівку оброблюють сумішшю розчинів хлориду Tb(ІІІ) та тетрадецилсульфату натрію і вимірюють інтенсивність люмінесценції плям. Optimum conditions of the luminescence of the complexes Tb (III) with oxoquinolone antibiotics in a solid phase of a sorbent are established. The technique of determination of ofloxacin (detection limit 0,01 mg) and of norfloxacin (detection limit 0,001 mg) in sewage of the pharmaceutical enterprises by a thin layer chromatography method is developed. The chromatographic plate is treated by a mixture of solutions of Tb (III) chloride and sodium tetradecyl sulfate and intensity of a luminescence of spots is measured.