Влияние комплексообразователей на процессы сорбционной очистки вод, содержащих кобальт - Пшинко, Г.Н. (Химия и технология воды, 2008)
Исследовано влияние на сорбцию Co(II) монтмориллонитом комплексообразователей: динатриевых солей этилендиаминтетрауксусной (ЭДТА) и нитрилотриуксусной кислот (НТА), фульвокислот (ФК). По величине влияния последних на процесс сорбции Co(II) монтмориллонитом их можно расположить в ряд: ЭДТА > НТА > ФК. Досліджено вплив комплексоутворювачів: динатрієвих солей етилендиамінтетраоцтової (EДTA) та нітрилотриоцтової кислоти (НТА), фульвокислот (ФК) на сорбцію Co(II) монтморилонітом. За величиною впливу на процес сорбції Со(II) монтморилонітом досліджені комплексоутворювачі можна розташувати в ряд: ЕДТА > НТА > ФК. Effect of complexing agents: ethylendiaminetetraacetic acid (EDTA) and nitrilotriacetic acid (NTA), disodium salts, fulvic acids (FA) on the cobalt(II) sorption by montmorillonite was investigated. It is possible to arrange complexing agents investigated according to magnitude of their effect on the cobalt(II) sorption by montmorillonite: EDTA > NTA > FA.