Очистка сточных вод от токсических металлов флотоэкстракцией - Обушенко, Т.И.; Астрелин, И.М.; Толстопалова, Н.М.; Варбанец, М.А.; Кондратенко, Т.А. (Химия и технология воды, 2008)
Исследована флотоэкстракция ионов Ni (ІІ) и Cu (ІІ) при рН 3 – 9,3 с использованием в качестве собирателей олеата калия и триэтаноламина, а в качестве органической фазы – октана, декана и деканола. Максимальная степень извлечения указанных ионов составляет соответственно 72 и 52%. На основе данных ИК-спектроскопии проанализированы возможные структуры сублатов. Проведено дослідження флотоекстракції іонів Ni (ІІ) і Cu (ІІ) при рН 3 – 9,3 з використанням олеату калію та триетаноламіну як збирачів, октану, декану і деканолу – в якості органічної фази. Максимальний ступінь видалення вказаних іонів складає відповідно 72 та 52%. За даними ІЧ-спектроскопії проаналізовано можливі структури сублатів. The flotoextraction of Ni (ІІ) and Cu (ІІ) ions at рН 3 – 9 using potassium oleate and triethanolamine as collecting agents and octane, decane and decanol as an organic phase, has been researched. The maximal degree of delete of the indicated ions makes according to 72 and 52 %. From the data of ІRspectroscopy the structures of sublates are possible.