Псевдоожижение ионитов регенерирующими агентами - Мамченко, А.В.; Косыгина, И.М. (Химия и технология воды, 2008)
Определены зависимости расширения слоя ионитов (слабоосновного – Amberlite IRA 67, слабокислотного – Lewatit CNP 80 и сильнокислотного – КУ 2-8) от скорости, температуры и концентрации регенерирующих агентов (для анионита – раствора гидроксида натрия, для катионитов – раствора серной кислоты). Найдены уравнения зависимостей расширения слоя ионитов от скорости, температуры и концентрации регенерирующих агентов, что позволяет априорно определять режим регенерации ионитов в псевдоожиженном слое. Визначено залежності розширення шару іонітів (слабоосновного – Amberlite IRA 67, слабокислотного – Lewatit CNP 80 та сильнокислотного – КУ 2-8) від швидкості, температури та концентрації регенеруючих агентів (для аніоніта – розчин гідроксиду натрію, для катіонітів – розчин сірчаної кислоти). Знайдені рівняння залежності розширення шару іонітів від швидкості, температури та концентрації регенеруючих агентів, що дозволяє апріорно знайти режим регенерації іонітів в псевдозрідженому шарі. Dependences of expansion of ion exchangers beds (weak basic ionite – Amberlite IRA 67, weak acid ionite – Lewatit CNP 80 and strongly acid ionite – КУ 2-8) from velocity, temperature and concentration of regeneration agents (for anion exchanger – solution of sodium hydroxide, for cation exchangers – solution of sulfuric acid) have been determined. The equations of dependences of expansion of ion exchangers beds from given parameters of regeneration agents, that allow a priori determination of ion exchangers regeneration mode in fluidized bed, are found.