Неравновесная динамика сорбции серной кислоты слабоосновным полиакриловым анионитом - Мамченко, А.В.; Кушнир, Т.В.; Дмитренко, Ю.А. (Химия и технология воды, 2011)
Изучена динамика сорбции серной кислоты слабоосновным полиакриловым анионитом Purolite A845 в форме свободного основания в широком диапазоне скоростей фильтров ания. Доказано, что при гидродинамических условиях, характерных для эксплуатации ОН-фильтров первой ступени, лимитирующей стадией сорбции серной кислоты является внутренняя диффузия. Процесс удовлетворительно описывается асимптотическим решением системы уравнений внутридиффузионной модели динамики сорбции. Обнаружено, что значение кинетического коэффициента внутреннего массопереноса при сорбции серной кислоты превышает аналогичную характеристику при сорбции соляной кислоты. Досліджено динаміку сорбції сірчаної кислоти слабоосновним поліакриловим аніонітом Purolite A845 в формі вільної основи в широкому діа пазоні швидкостей фільтрування. Доведено, що при гідродинамічних режимах, характерних для експлуатації ОН-фільтрів першого ступеня установок знесолення води, сорбцію сірчаної кислоти лімітує внутрішня дифузія. Процес задовільно описується асимптотичним розв’язанням системи рівнянь теоретичної моделі внутрішньодифузійної динамік и сорбції. Кінетичний коефіцієнт внутрішнього масопереносу при сорбції сірчаної кислоти виявився більшим за аналогічний показник для соляної кислоти. Sorption dynamics of sulfuric acid by weakly basic polyacrylic anion exchanger in free-base form Purolite A845 was investigated at different velocity of filtration. It was revealed, that sorption of sulfuric acid is limited by interparticle diffusion at conditions of water filtration, which are typical for operation of OH-filters of the first step of disalination plants. The processes is described by asymptotic decision of theoretical model of interparticle diffusion of sorption dynamics. Kinetic factor of sorption of sulfuric acid is more than for hydrochloric acid.