Роль воды в процессах структурообразования биополимеров - Манк, В.В.; Мельник, О.П.; Трачевский, В.В. (Химия и технология воды, 2011)
Исследована роль воды в стабилизации упорядоченной структуры биологической макромолекулы – полисахарида крахмала методами ЯМР и ИК-спектроскопии. Показано, что молекулы воды играют важную роль в образовании спиралеподобной структуры биополимера. Досліджено роль води в стабілізації впорядкованої структури біологічної макромолекули – полісахариду крохмалю методами ЯМР та ІЧ-спектроскопії. Показано, що молекули води виконують важливу роль в утворенні спіралеподібної структури біополімера. This paper studies the role of water in stabilizing the ordered structure of biological macromolecules – polysaccharide starch by NMR and IR spectroscopy. It is shown that water molecules play an important role in the formation of spiral-like structures of biopolymers.