Уран (VI) в природных водах: исследование форм нахождения - Кобец, С.А.; Пшинко, Г.Н.; Пузырная, Л.Н. (Химия и технология воды, 2012)
Проведено сравнительное исследование форм нахождения U(VI) в природных водах на основе экспериментального определения доли растворимой и коллоидной его форм и рассчитанных с использованием известных констант устойчивости. Показано, что в зависимости от концентрации U(VI), карбонат-ионов и взвешенных частиц различной природы могут существенно изменяться формы радионуклида в водных средах. Установлено, что U(VI) на уровне его типичных концентраций (несколько микрограмм и ниже) находится в природных водах в виде растворимых разнометальных и карбонатных форм. Проведено порівняльне дослідження форм знаходження U(VI) в природних водах на основі експериментального визначення частки розчинної і колоїдної його форм і розрахованих з використанням відомих з літератури констант стійкості. Показано, що в залежності від концентрації як самого U(VI), так і карбонат-іонів, завислих частинок різної природи можуть істотно змінюватися форми радіонукліду в водних середовищах. Встановлено, що U(VI) на рівні його типових концентрацій (декілька мікрограмів і нижче) знаходиться в природних водах у вигляді розчинних різнометальних і карбонатних форм. Сomparative research of forms of finding of U(VI) is conducted in natural waters on the basis of experimental determination of stake soluble and colloid his forms and expected with the use of the constants of stability and works of solubility known from literature. It is rotined that in dependence of concentration of both U(VI) and carbonates ions, self-weighted particles of different nature the forms of radionuclide can substantially change in water environments. It is set that U(VI) at the level of his typical concentrations (a few micrograms and below) is in natural waters as soluble carbonate forms.