Сорбция соляной кислоты сапонитом - Дмитренко, Ю.А.; Мамченко, А.В. (Химия и технология воды, 2013)
Исследована сорбция соляной кислоты сапонитом Варваровского месторождения Хмельницкой области (Украина) при различных солевых фонах в растворе, варьируемых добавлением хлорида натрия. Получены сведения о десорбции катионов Na⁺, K⁺, Са²⁺, Mg²⁺, Fen⁺, Al³⁺ из сапонита при различной кислотности равновесного раствора. Установлено, что при рН равновесного раствора > 3,4 его существенного загрязнения десорбирующимися из материала катионами не происходит. Определен состав катионообменного комплекса и его суммарная емкость. Обнаружен эффект аномально низкой десорбции однозарядных катионов. Досліджено сорбцію соляної кислоти сапонітом Варварівського родовища (Хмельницька область, Україна) при різних сольових фонах в розчині, що варіювалися додаванням хлориду натрію. Отримані дані стосовно десорбції катіонів Na⁺, K⁺, Са²⁺, Mg²⁺, Fen⁺, Al³⁺ із сапоніту при різній кислотності рівноважного розчину. Встановлено, що при рН > 3,4 не відбувається суттєвого забруднення розчину катіонами матеріалу, що десорбуються. Визначений скдад катіонообмінного комплексу та його сумарна ємність. Виявлено ефект аномально низької десорбції однозарядних катіонів. Equilibrium sorption of hydrochloric acid by the saponite from Varvarovsky deposit of the Khmelnytsk area (Ukraine) with different salt background in solution, varied by adding sodium chloride it is investigated. We obtain information about the desorption of the cations Na⁺, K⁺, Са²⁺, Mg²⁺, Fen⁺, Al³⁺ from saponite at different acidity of equilibrium solution. Found that the pH of the equilibrium solution is not more than 3,4 to significant contamination of the material desorbed cations. The effect of abnormally low desorption of singly charged cations.