Очистка вод, содержащих фтор, обратным осмосом низкого давления для их комплексной переработки - Гончарук, В.В.; Дeремешко, Л.А.; Балакина, М.Н.; Кучерук, Д.Д. (Химия и технология воды, 2013)
Исследованы основные закономерности процесса очистки солоноватых вод, содержащих фтор, обратным осмосом низкого давления. Показана высокая эффективность метода с использованием мембраны TFC-75. Установлено отрицательное влияние хлоридов на очистку указанных вод. Предложена технологическая схема их комплексной переработки с использованием обратного осмоса. Досліджено основні закономірності процесу дефторування води зворотним осмосом низького тиску. Показана висока ефективність (~ 97%) методу з використанням мембрани TFC-75. Також встановлено негативний вплив наявності хлоридів на процес очищення фторовмісних вод. Запропоновано технологічну схему комплексної переробки фторовмісних солонуватих вод з використанням зворотного осмосу. The main mechanisms of the process of reverse osmosis water defluorination of low pressure has been studied. The high rejection coefficient (~ 97%) of the method using a membrane TFC-75 has been shown. Also has been found a negative effect of the presence of chlorides in the process of water purification. Technological scheme of complex processing of fluorine-containing brackish water using reverse osmosis has been proposed.