Комплексная оценка токсичности морской воды в акватории Карадагского природного заповедника - Гончарук, В.В.; Лапшин, В.Б.; Самсони-Тодоров, А.О.; Коваленко, В.Ф.; Морозова, А.Л.; Зарицкий, К.О.; Сыроешкин, А.В. (Химия и технология воды, 2013)
Проведена комплексная оценка токсичности морской воды в акватории Карадагского природного заповедника. Характеристика аэрозолей с морской поверхности, результаты биотестирования с помощью ракообразных Artemia salina L. глубинных и поверхностных проб морской воды, а также их химические параметры хорошо согласовались и указывали на антропогенное загрязнение исследуемой акватории. Изученные количество и размер аэрозолей в атмосфере, непосредственно на побережье, при помощи приборов Кластер®-1 позволили определить степень загрязнения морской воды. Проведено комплексну оцінку токсичності морської води в акваторії Карадагзького природного заповідника, які тривали на протязі двох років. Характеристика аерозолю з морської поверхні, данні біотестування за допомогою морських ракоподібних Artemia salina L. поверхневих та глибинних зразків морської води, а також їх хімічні параметри добре погоджувалися і вказували на антропогенне забруднення досліджуваної акваторії. Доказано, що кількісний і розмірний аналіз аерозолів за допомогою апаратів серії Кластер®-1 в атмосфері, безпосередньо на узбережжі, дає можливість оцінювати ступінь забруднення води. The complex assessment of toxicity of sea water Karadag Nature Reserve was carried out. The characteristic of aerosols from a sea surface, results of biotesting using crustacean Artemia salina L. deep and superficial tests of sea water, and their chemical parameters well coordinated and pointed to anthropogenous pollution of the studied area. Quantity and size of aerosols in the atmosphere directly on the coast obtained with instrumentation device Klaster®-1 allowed to judge the extent of pollution of sea water.