Флокуляция природной мутной воды в присутствии амид- карбоксил- или аминсодержащих полиэлектролитов - Асанов, А.А.; Матниязова, Г.К. (Химия и технология воды, 2013)
Изучена флокуляция природной мутной воды с различным содержанием взвешенных веществ в присутствии высокомолекулярных полиэлектролитов – флокулянтов, отличающихся расположением, плотностью, количеством, знаком заряда функциональных групп в цепи макромолекул, и коагулянта – сульфата алюминия. Показана идентичность процессов взаимодействия флокулянтов с взвешенными веществами природной мутной воды и различие их взаимодействия по сравнению с низкомолекулярным коагулян- том сульфатом алюминия. Вивчено флокуляцію природної мутної води з різним вмістом завислих речовин в присутності високомолекулярних поліелектролітів – флокулянтів, шо відрізняються розташуванням, густиною, кількістю, знаком заряду функціональних груп в ланцюгу макромолекул, та сыульфата алюмінію. Показано ідентичність процесів взаємодії поліелектролітів – флокулянтів із завислими речовинами природної мутної води у відсутності сульфата алюмінію та їх різниця при його присутності. Flocculation of natural turbid water with different content of suspended solids in the presence of high molecular polyelectrolytes-flocculants, differing in the location, density, quantity, charge sign, of functional groups in the macromolecule chain, and coagulant – aluminum sulfate, has been studied. The identity of interaction processes of polyelectrolyte-flocculant with suspended solids of natural turbid water in the absence of sodium sulfate and the difference of the process in its absence has been shown.