Соціальні аванси та матеріальні вигоди від посідання полкового уряду в Гетьманщині: шляхетство, маєтності, соболі… - Горобець, В.М. (Український історичний журнал, 2017)
Аналізується проблема матеріальної винагороди козацьких старшин Української держави раннього нового часу за виконання ними функціональних обов’язків полковників Війська Запорозького. Зокрема увага звертається на соціальні аванси козацьких старшин, що проявлялися насамперед в їх допущенні до шляхетства Речі Посполитої та дворянства Московського царства. Досліджуються можливі способи отримання полковниками ранґових і спадкових маєтностей, а також співвідношення різних форм землеволодіння серед представників полковницької корпорації та реґіональні особливості процесу зростання старшинського землеволодіння в Гетьманщині. Висвітлюються мотиви надавчих ініціатив гетьманського й царського урядів. З’ясовується, які чинники визначали перелік можливих статей збагачення представників полковницької корпорації та від чого залежали його розміри. При цьому увага акцентується на очевидних проявах непотизму, патрональних зв’язках при розподілі земельного фонду Гетьманщини серед полковників. The article examines the material compensation of Cossack officers for the execution of their mission of Colonel Cossack Army. Accentuated a particular attention is paid to social advances Cossack, evidenced especially in their admission to the Polish-Lithuanian Commonwealth nobility and gentry of Moscow Tsardom. Investigates the possible ways to get ranked colonels and hereditary estates, and the ratio of different forms of tenure among colonel corporation and regional features of the growth of petty land ownership in Het’manshchyna. Establishes given motives initiatives hetman and the tsarist government. It turns out what factors determine a list of possible articles enrichment representative’s colonel corporations and reasons, depended on its sizes. Also focuses the attention on the obvious manifestations of nepotism and patron relationship the distribution of the Het’manshchyna land among the colonels.