Ганебна поразка чи "піррова перемога"? (До історії російсько-турецької війни 1828–1829 рр.) - Скрипник, А.Ю. (Український історичний журнал, 2017)
Аналізується використання російським самодержавством території України
як плацдарму для підготовки війни з Туреччиною. На основі архівних джерел
окреслено політичні, соціальні й гуманітарні наслідки збройного конфлікту
для імперського війська та населення. The paper considers the way Russian autocracy used the territory of Ukraine as a
place of arms for preparation to war with Turkey. The archived sources served to outline
political, social and humanitarian consequences of the armed conflict for the imperial
army and population.