Польське населення УСРР в умовах Голодомору 1932–1933 рр. - Стронський, Г.Й. (Український історичний журнал, 2017)
На основі архівних матеріалів та свідчень очевидців показано перебіг колективізації й масштаби голоду в польських селах радянської України. Відзначено індивідуальну та колективну поведінку поляків в екстремальних умовах, спроби порятунку та надання допомоги іншим. Звернено увагу на особливості та специфіку
поведінки польського населення в порівнянні з місцевим українським. Доведено,
що продовольчі труднощі, у тому числі й зі смертельними випадками, переживали також поляки, які цілковито розділили трагічну долю решти жителів України. Показано ставлення II Речіпосполитої до долі польського населення за Збручем. Based on archival materials and testimony, author in this article showed the progress of
collectivization and famine swings in Polish villages of Soviet Ukraine. Noted the individual
and collective behavior of Poles in hunger, attempts to rescue and care objection
others. The attention is paid to the peculiarities and specifics of the Polish population
in
comparison with the local Ukrainian population. Also, proved that food difficulties,
including fatal cases, had experienced as Poles, who shared the tragic fate of the specified
time with other residents of Ukraine. Author showed the attitude of II Rzeczpospolitа to
the fate of the Polish population for Zbruch.