Режими воєнного та надзвичайного стану на українських землях у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.: ретроспективний аналіз російського імперського законодавства - Вронська, Т.В.; Лисенко, О.Є.; Шандра, В.С. (Український історичний журнал, 2017)
Досліджуються історичні обставини запровадження воєнного й надзвичайного стану на українських землях у складі Російської імперії. Висвітлюються
мотивація та механізми правового реґулювання суспільних відносин в екстремальних умовах. З’ясовуються специфічні риси особливого законодавства, змістове наповнення і спрямування нормативно-правових актів у цьому сеґменті
законотворчості.
Розкриваються військово-політичні, ідеологічні, соціально-економічні підстави запровадження воєнного стану в різних внутрішньо- та
зовнішньополітичних контекстах. Характеризуються наслідки режимних заходів для населення. In the article the historical circumstances of input of superexcellence are investigated
on Ukrainian earth in composition the Russian empire. Motivation and mechanisms
of the legal adjusting of public relations are illuminated in extreme terms. The specific
lines of the special legislation, rich in content filling and aspiration of normativelylegal
acts, turn out in this segment of lawmaking. The military-political, ideological,
socio-economic grounds of input of martial law open up in different internal and
foreign policy contexts. Traced evolution of institute of emergency measures, in particular
to the mode of martial law. The consequences of input of regime measures are
characterized for the population of Ukrainian earth.