Політичні ідеї консерватизму в контексті розвитку історичного процесу в Україні 1900–1917 рр. - Гула, Р.В.; Передерій, І.Г. (Український історичний журнал, 2017)
Розкривається загальна сутність ідеології консерватизму, а також її національних моделей – російської, польської та української, що виокремилися в межах
підросійської України на початку ХХ ст. Для кожної з моделей виділено притаманні їй фундаментальні принципи і специфічні особливості. Здійснено їх порівняльний аналіз та з’ясовано можливі взаємовпливи. The article summarizes the overall essence of the ideology of conservatism, as well as its
national models – Russian, Polish and Ukrainian, that formed in Ukrainian regions
of Russia at the beginning of the 20th century. For each of those models, the fundamental
principles and specific features inherent in it were identified. The authors examined
their comparative analysis and the possible interrelationships.