Підхід до автоматичної побудови тематичної онтології документа для удосконалення інформаційного пошуку - Дерецький, В.О. (Інститут програмних систем НАН України, 2005)
Пропонується новий підхід для покращення існуючих інформаційних пошукових систем шляхом додання семантичних розширень, які посилюють якість послуг інформаційного пошуку.
Основою підходу є використання методу LSI (Latent Semantic Indexing), де з текстових докумен тів будується семантичні концепти конкретної тематичної онтології і яка представлена у якості пошукового контексту користувача. Підхід націлений на автоматичне створення тематичної онтології на основі текстових документів користувача. Створена онтологія використовуються засобами асистенту семантичного пошуку, які є проміжними між запитами користувача та пошуковими машинами.