Risk factor in financial security provision of enterprises on the base of management of available financial resources - Petryshcheva, K. (Економічний вісник Донбасу, 2017)
Interdependence of risks and financial security is considered in the article, determination of legal entity deposit risk management is offered. Also factors, which influence on the legal entity deposit risks, are considered. They are external and internal factors. External factors are reliability of the bank, in which entity will invest funds, changes in legislation, change of foreign exchange rate, inflation level, political and economic stability in the country. Internal factors, which influence on risks of deposit activity, are acute need of funds of depositor, incorrect choice of the bank for invest of the funds. There are some measures for the provision of enterprises on the base of management of available financial resources, the most effective one is the prevention of deposit risk. They are analysis and prediction of bank’s reliability, in which legal entity will invest funds. У статті розглянуто взаємозв'язок ризиків та фінансової безпеки, запропоновано визначення депозитних ризиків юридичних осіб. Також, у статті наведено фактори, що впливають на депозитні ризики юридичних осіб, їх можна поділити на зовнішні та внутрішні. До зовнішніх факторів можна віднести: надійність банківської установи, в яку підприємство вкладатиме кошти, зміна законодавчих актів, валютних курсів, рівня інфляції, стабільність політичної та економічної ситуації в країні. Внутрішні чинники, що впливають на ризики депозитної діяльності: негайна потреба в коштах самого вкладника, невдалий вибір банку для вкладення коштів. У статті запропоновано комплекс заходів щодо забезпечення фінансової безпеки підприємств на основі управління вільними грошовими коштами, найбільш дієвим інструментом є попередження прояву депозитного ризику, а саме: аналіз та прогнозування надійності банку, в який підприємство вкладатиме кошти. В статье рассмотрена взаимосвязь рисков и финансовой безопасности, предложено определение депозитных рисков юридических лиц. Также, в статье рассмотрены факторы, которые влияют на депозитные риски юридических лиц, они делятся на внутренние и внешние. К внешним факторам относятся: надежность банка, в который предприятие вложит денежные средства, изменение законодательных актов, валютных курсов, уровня инфляции, стабильность политической и экономической ситуации в стране. Внутренние факторы, которые влияют на риски депозитной деятельности: острая необходимость в денежных средствах самого вкладчика, неудачный выбор банка для вложения средств. В статье предложен комплекс мер по обеспечению финансовой безопасности предприятий на основе управления свободными денежными средствами, самым действенным инструментом является предупреждение проявления депозитного риска, а именно: анализ и прогнозирование надежности банка, в который предприятие будет размещать средства на депозит.