Пам’ятки науки і техніки Київської університетської астрономічної обсерваторії. Горизонтальний сонячний телескоп - Казанцева, Л.В.; Салата, С.А. (Питання історії науки і техніки, 2015)
У статті стисло описана реалізація методики комплексного дослідження пам’ятки науки і техніки – горизонтального сонячного телескопу (ГСТ). Висвітлені певні підходи до вирішення проблеми досліджень астрономічної спадщини. Подана коротка хронологія сонячних досліджень у світі і в Києві. Проаналізовано процес створення і подальшого розвитку ГСТ у світі. Досліджено історію створення, проведення спостережень, модифікації та інші параметри Київського ГСТ згідно запропонованої методики. Вказано основні наукові задачі, які вирішувались на ГСТ в різний час. В статье кратко описана реализация методики комплексного исследования памятника науки и техники – горизонтального солнечного телескопа (ГСТ). Освещены определенные подходы к решению проблемы исследований астрономического наследия. Раскрыта краткая хронология солнечных исследований в мире и в Киеве. Проанализирован процесс создания и последующего развития ГСТ в мире. Исследовано историю создания, проведения наблюдений, модификации и другие параметры Киевского ГСТ в соответствии с предложенной методикой. Указано на основные научные задачи, которые решались на ГСТ в разное время. The horizontal solar telescope. Implementation of comprehensive study methodology attractions of science and technology – horizontal solar telescope (HRT) – briefly described in the article. Some approaches to the problem of astronomical heritage studies highlighted. A brief chronology of solar research in the world and in Kiev is represented. The process of creation and further development of HRT in the world are analyzed. History, observation, modifications and other parameters Kiev HRT investigated by the proposed method. The main scientific problems which were solved on HRT at different times are indicated.