Формування історико-культурного середовища в Полтаві в першій половині ХІХ століття - Пістоленко, І.О. (Питання історії науки і техніки, 2015)
У статті висвітлюється розвиток культури і просвіти в Полтаві як у губернському центрі в першій половині ХІХ століття: відкриття гімназій, шкіл, бібліотек, перших пам’ятників, здійснення перших історичних досліджень, створення перших виставок і музеїв, проведення екскурсій на заводи, по місту та ін. В статье освещается развитие культуры и просвещения в
Полтаве как в губернском центре в первой половине ХIХ века: открытие гимназий,
школ, библиотек, первых памятников, проведение первых исторических исследований,
создание первых выставок и музеев, проведение экскурсий на заводы, по городу и т.д. The article highlights the cultural, educational development
of the townspeople midst of Poltava as province center at the first half of the nineteenth
century: inauguration of the gymnasiums, schools, libraries, conducting the pioneering historical
studies, unveiling of the first monuments, creation of the fist exhibitions and museums,
making the excursions to the factories, the tours of the town and etc.