Нарис історії Археологічного музею Херсонського губернського статистичного комітету (1890-1898) - Костенко, А.В. (Питання історії науки і техніки, 2015)
Розглядається перший етап життя та діяльності Віктора Івановича Гошкевича
(1860-1928) – визначного дослідника археологічних пам’яток Півдня України. Обґрунтовується положення про визначальну роль В. І. Гошкевича у започаткуванні та розвитку Археологічного музею в Херсоні наприкінці ХІХ ст. Визначається місце музею в мережі наукових комунікацій вчених-істориків та археологів того часу. Рассматривается первый этап жизни и
деятельности Виктора Ивановича Гошкевича (1860-1928) – выдающегося исследователя археологических памятников Южной Украины. Обосновывается положение о
решающей роли В. И. Гошкевича в основании и развитии Археологического музея в Херсоне в конце XIX в. Определяется место музея в сети научных связей ученых-историков и археологов этого времени. The article discusses the early life and work of Viktor
Ivanovich Goshkevich (1860-1928) – an outstanding researcher of archaeological monuments
of the South Ukraine. The author justifies the position of a considerable role of V. I.
Goshkevich in the creation and development of Archaeological museum in Kherson at the end
of the XIX century. He’s determined the location of the museum in the network of scientific relationships
historians and archaeologist of this time.