Геологічний музей: до історії Національного науково-природничого музею НАН України - Червоненко, О.В. (Питання історії науки і техніки, 2015)
У статті публікується перша частина досліджень, присвячених історії наукових фондових колекцій одного з найбільших музеїв природничої історії Східної Європи — Національного науково-природничого музею НАН України. Завдяки збільшення суспільного інтересу до збереження духовних та матеріальних цінностей дослідження історії становлення та розвитку музейних колекцій зокрема та історії природничої музеології в цілому набуває великого значення. Формування наукових природничих колекцій в Україні нерозривно пов'язані з історією держави та залежало від суспільного устрою, організаційної структури наукових установ та музеїв, а також
персоналій дослідників. Розглянуто історію формування колекцій відділу Геологічний
музей, шляхи їхнього наповнення, внесок відомих науковців у розвиток музею, а також його значення у збереженні наукових цінностей та культурної спадщини держави. В статье публикуется первая часть исследований, посвященных истории научных фондовых коллекций одного из
крупнейших музеев естественной истории Восточной Европы — Национального научно-природоведческого музея НАН Украины. Благодаря возрастанию интереса к сохранению культурных и материальных ценностей исследование истории становления и развития музейных коллекций в частности и истории природоведческой музеологиии в целом приобретает все большее значение. Формирование естественнонаучных коллекций в Украине неразрывно связаны с историей страны и зависело как от общественного строя, организационной структуры научных учреждений и музеев,
так и от личностей ученых. В статье рассмотрена история формирование научных
фондовых коллекций отдела Геологический музей пути их наполнения, вклад выдающихся естествоиспытателей в развитие музея, а также его значение в сохранении научных ценностей и культурного наследия страны. This article is the first part of the research on the
history of scientific collections of one of the largest Natural History museums in Eastern
Europe — the National Science and Natural History Museum of NAS of Ukraine. Due to
the growing interest in the preservation of cultural and material values the study of the
history and development of museum collections in particular, and the history of natural
history museology as a whole is becoming increasingly important. Formation of natural
science collections in Ukraine is inseparably linked with the history of the country and
depended on the social system, the organizational structure of scientific institutions and
museums, as well as personalities of the scientists. The article describes the history of the
formation of scientific collections of the Geological Museum, ways of their filling, the
contribution of prominent scientists in the development of the museum, and also its
importance in maintaining the scientific and cultural heritage of the country.