Роки навчання, формування світогляду та сфери наукових інтересів академіка Г. О. Графтіо - Махобей, К.М. (Питання історії науки і техніки, 2015)
У статті висвітлений ранній період життя і діяльності видатного вітчизняного гідроенергетика та залізничника академіка Г.О. Графтіо. Широко освічений учений Г.О. Графтіо обмежив себе трьома областями науки і техніки: будівництвом електричних залізниць, для чого необхідно було вивчити можливості використання для цього джерел водної енергії, а отже це давало рішення проблем гідробудівництва та електричної передачі енергії. Роботі в цих трьох сферах техніки Г.О. Графтіо присвятив усе своє життя. В статье освещен ранний период жизни и деятельности выдающегося отечественного гидроэнергетика и железнодорожника академика Г.О. Графтио. Широко образованный ученый Г.О. Графтио ограничил себя тремя областями науки и техники: строительством электрических железных дорог, для чего необходимо было выучить возможности использования для этого источники водяной энергии, а следовательно это давало решение проблем гидростроительства и электрической передачи энергии. Работе в этих трех сферах техники Г.О. Графтио посвятил всю свою жизнь. In the article the early period of life and activity is lighted up prominent domestic hydroenergetics and railroader of academician H.О. Graphtio. A widely well-educated scientist H.О. Graphtio limited to itself three areas of science and technique: building of electric railways, it is for what necessary it was to learn possibilities of the use for this purpose aquatic energy sources, and consequently it gave the decision of problems of гидростроительства and electric transmission of energy. In these three spheres of technique H.О. Graphtio devoted work right through life.