Відновлення транзитного річкового флоту України з 1944 по 1958 рр. в експозиції Державного політехнічного музею при НТУУ "КПІ" - Цюпа, А.М. (Питання історії науки і техніки, 2016)
Стаття присвячена історії відновлення транзитного пасажирського та вантажного флоту України з 1944 по 1958 рік, яке стало можливим завдяки праці робітників та інженерів київського заводу "Ленінська кузня". Аналізуються основні технічні характеристики самохідних та несамохідних річкових суден, спроектованих та запущених у виробництво на заводі в цей період. Звертається увага на те, що макети всіх згаданих суден можна побачити в експозиції Державного політехнічного музею при НТУУ "КПІ". Статья посвящена истории восстановления транзитного пассажирского и грузового флота Украины с 1944 по 1958 год, которое стало возможным благодаря работе инженеров и рабочих киевского завода "Ленинская кузница". Анализируются основные технические характеристики самоходных и несамоходных речных судов, спроектированных и запущенных в производство на заводе в этот период. Article is dedicated to the history of development transit passenger and cargo fleet of Ukraine from 1944 to 1958, which was made possible by the labor of workers and engineers of Kiev "Leninska Kuznya" factory. The main technical characteristics of self-propelled and non self-propelled river vessels are analyzed, although all of them where designed and put into production at the plant during this period.