Листи М. І. Гавриленка до М. В. Шарлеманя (Епістолярна спадщина природознавця) - Рогожа, М.М. (Питання історії науки і техніки, 2016)
У статті використано епістолярну спадщину М.І. Гавриленка, що дозволило відкрити невідомі сторінки життя вченого та його реакцію на зміни природного середовища, відповідно, тваринного світу. Розширилося коло вчених-природознавців, однодумців автора листів, що дозволило глибше розуміти процеси розвитку зоології. В статье использовано эпистолярное наследие Н.И. Гавриленко, позволившее открыть неизвестные страницы жизни ученого и его реакцию на изменение внешней среды, соответственно, животного мира. Расширился круг ученых-естествоиспытателей, единомышленников автора писем, что позволило глубже понимать процессы развития зоологии. The M.I. Havrylenko’s epistolary heritage is used in the paper, it allowed to open unknown pages of the scientist’s life and his reaction on the fauna environment transformations. The circle of M.I.Havrylenko’s like-minded researchers is broaden, that allowed to understand better the development of zoology.