Внесок інженера шляхів сполучення П. П. Мельникова у вирішення проблем експлуатації залізниць - Довганюк, С.С. (Питання історії науки і техніки, 2016)
У статті висвітлено досягнення видатного вітчизняного інженера-залізничника в галузі експлуатації залізниць Російської імперії П.П. Мельникова. Показана його роль в розвитку залізничного транспорту і у формуванні вітчизняної транспортної науки. Він створив вітчизняну школу будівельників залізниць. Учений критично вивчав кращі досягнення зарубіжної науково-технічної думки у сфері управління процесами перевезень і своїми дослідженнями зробив вагомий внесок у світову транспортну науку. В статье отражено достижение выдающегося отечественного инженера-железнодорожника в отрасли эксплуатации железных дорог Русской империи П. П. Мельникова. Показана его роль в развитии железнодорожного транспорта и в формировании отечественной транспортной науки. Он создал отечественную школу строителей железных дорог. Ученый критически изучал лучшие достижения зарубежной научно-технической мысли в сфере управления процессами перевозок и своими исследованиями сделал весомый вклад в мировую транспортную науку. In the article achievement of prominent domestic engineer-railroader is reflected in industry of exploitation of railways of the Russian empire П. П. Мельникова. His role is shown in development of railway transport and in forming of a domestic transport science. He created domestic school of builders of railways. A scientist critically studied the best achievements of foreign scientific and technical idea in the field of management a ponderable contribution did the processes of transportations and researches to a world transport science.