Визначення кінетичних характеристик взаємодії коксів вугілля марок АШ, П та Г з киснем повітря та особливості горіння їх сумішей - Безценний, І.В.; Дунаєвська, Н.І.; Чернявський, М.В. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2015)
Показано актуальність спалювання вугільних сумішей у пиловугільних котлоагрегатах ТЕС України, що спалюють антрацит. Досліджено взаємодію коксів антрациту, пісного та газового вугілля з киснем повітря. Визначено кінетичні константи швидкості горіння у наближенні Арреніуса для внутрішньокінетичного та внутрішньодифузійного режимів реагування для частинок розміром 90–200 мкм. Порівняно отримані результати з результатами інших авторів. Показано особливості взаємодії сумішей коксу антрациту з коксами пісного та газового вугілля з киснем повітря. Побудовано залежності швидкості реакції від ступеня конверсії при сталій температурі, а також від температури для коксів окремих марок та сумішей. Підтверджено припущення про незалежність вигоряння компонентів суміші в ізотермічних умовах. Показана актуальность сжигания угольных смесей в пылеугольных котлоагрегатах ТЭС Украины, сжигающих антрацит. Исследовано взаимодействие коксов антрацита, тощего и газового углей с кислородом воздуха. Определены кинетические константы скорости горения в приближении Аррениуса для внутрикинетического и внутридиффузионного режимов реагирования для частиц размером 90–200 мкм. Полученные результаты сопоставлены с результатами, полученными другими авторами. Показаны особенности взаимодействия смесей кокса антрацита с коксами тощего и газового углей с кислородом воздуха. Построены зависимости скорости реакции от степени конверсии при постоянной температуре, а также от температуры для коксов отдельных марок и смесей. Подтверждено предположение о независимости выгорания компонентов смеси в изотермических условиях. The article shows the urgency of coal blends burning in a anthracite boilers of Ukrainian TPPs. Studied the interaction of anthracite char, lean coal char and gas coal char with oxygen in the air and determine the kinetic constants of the burning rate in close to the Arrhenius for intrakinetic and intradiffusion reaction conditions for the particle size of 90–200 microns. The results are compared with results obtained by other authors. The article shows the features of the interaction of anthracite char with lean coal and gas coal char blends with oxygen in the air. The dependences of reaction rates of the conversion degree at a constant reaction temperature and the reaction rate of temperature for the single char and blends are constructed. The assumption of burnout independence between the blend components under isothermal conditions has been confirmed.