Підвищення енергетичних характеристик палив сільськогосподарського походження за рахунок термічної обробки - П’яних, К.Є.; Романчук, Б.М. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2015)
Зроблено оцінку потенціалу зниження об’ємів споживання природного газу за раху-нок економії та заміщення іншими енергоресурсами. Представлено дані щодо наявності ресурсу для заміщення природного газу. Як такий ресурс розглянуто біопаливо сільськогосподарського походження та тверді побутові відходи. Показано шляхи використання проблемних паливно-енергетичних ресурсів. Розглянуто технологію по-кращення їх якості за рахунок термічної обробки. Представлено характеристики вихідної та торрефікованої біомаси. Надано матеріали з комплектації та експлуатації дослідницького стенду термообробки біомаси. Описано шляхи використання тор-рефікованої соломи, у тому числі у складі комбінованих палив. Проведено хімічний аналіз газів, отриманих під час термообробки та підтверджено можливість їх викори-стання для енергозабезпечення процесу торрефікації. Показано, що відносно висока швидкість набору температури у процесі термообробки та рівень температур вище за 260 °С дає змогу отримувати висококалорійне тверде паливо та горючі гази для забезпечення процесу термообробки. Оценен потенциал снижения объемов потребления природного газа за счет экономии и замещения другими энергоресурсами. Представлены данные о наличии ресурса для замещения природного газа. В качестве ресурса представлено биотопливо сельскохозяйственного происхождения и твердые бытовые отходы. Показаны пути использования проблемных топливно-энергетических ресурсов. Рассмотрена технология улучшения их качества за счет термической обработки. Представлены характеристики исходного и торрефицированной биомассы. Предоставлены материалы по комплектации и эксплуатации исследовательского стенда термообработки биомассы. Описаны пути использования торрефицированной соломы, в том числе в составе комбинированных топлив. Проведен химический анализ газов, полученных при термообработке, и подтверждена возможность их использования для энергообеспечения процесса торрефикации. Показано, что относительно высокая скорость набора температуры в процессе термообработки и уровень температур выше 260 °С позволяет получать высококалорийное твердое топливо и горючие газы для обеспечения процесса термообработки. Potential of reducing consumption of natural gas by saving and substitution with other energy resources is evaluated. Data on resource availability for the replacement of natural gas is presented. As a resource for reduction of natural gas usage, agricultural biofuels and municipal solid waste is presented. The ways of using of low quality energy resources is shown. The technology to improve their quality due to heat treatment is proposed. The characteristics of raw source and heat-treated biomaterials is presented. Materials for assembly and operation of experimental stand for biomass heat treatment is provided. Ways of using of torrefacted straw, including as a part of combined fuels is described. Carried out the chemical analysis of gases produced during the heat treatment, and confirmed the possibility of using them for energy torrefaction process. It is shown that the relatively high speed of temperature increasing during the heat treatment and temperature level of above 260 °C allows to obtain high-energy solid fuel and combustion gases for the heat treatment process.