Двоетапний метод прогнозування перспективного попиту на енергетичні ресурси - Кулик, М.М.; Майстренко, Н.Ю.; Маляренко, О.Є. (Энерготехнологии и ресурсосбережение, 2015)
Розроблено метод двоетапного прогнозування попиту на енергетичні ресурси, апробований на прикладі прогнозування попиту на первинні енергоресурси та електричну енергію на рівнях країни (верхній рівень) та укрупнених видів економічної діяльності — секторів економіки та населення (нижній рівень). Запропоновано аналітичні рішення для розрахунку прогнозів верхнього та нижнього рівнів, встановлено аналітичні залежності, які забезпечують уточнення та збіжність прогнозів верхнього та нижнього рівнів. Віднайдені прогнози мінімізують суму квадратів неув’язок на множині можливих рішень. Виконано співставний аналіз та визначено переваги використання розробленого та відомих методів. Наведено приклади розрахунків прогнозного попиту на первинні енергоресурси та електричну енергію в Україні до 2030 р. на рівні країни та укрупнених видів економічної діяльності й населення. Разработан двухэтапный метод прогнозирования спроса на энергетические ресурсы на примере прогнозного спроса на первичные энергоресурсы и электрическую энергию с использованием уровней страны (верхний уровень) и укрупненных видов экономической деятельности — секторов экономики и населения (нижний уровень). Предложены аналитические решения для расчета прогнозов верхнего и нижнего уровней, установлены аналитические зависимости, которые обеспечивают уточнение и сходимость прогнозов верхнего и нижнего уровней. Найденные прогнозы минимизируют сумму квадратов неувязок на множестве возможных решений. Выполнен сопоставимый анализ и определены преимущества использования разработанного и известных методов. Приведены примеры расчетов прогнозного спроса на первичные энергоресурсы и электрическую энергию в Украине к 2030 г. на уровне страны и укрупненных видов экономической деятельности и населения. A two-stage method was developed to forecast the future demand for energy tested on the example of forecasting the demand for primary energy and electric energy at the national level (top level) and aggregated economic activities – sectors of economy and households (bottom level). Analytical solutions were proposed for the calculation of forecasts on top and bottom levels, analytical dependences were established to ensure the forecast accuracy and consistency between top and bottom levels. The obtained forecasts minimize the sum of squares of discrepancies for a set of possible solutions. A comparative analysis was made and the advantages of the proposed and known methods were identified. The examples of calculated demand for primary energy and electric energy at the national level and aggregated economy sectors and households in Ukraine until 2030 were presented.