Вивчення біографії академіка А.О. Сапєгіна як складової історії становлення та розвитку аграрної науки України - Апостол, М.В. (Питання історії науки і техніки, 2016)
У статті представлено результати вивчення стану історико-наукового дослідження життя та діяльності видатного вченого у галузі генетики і селекції рослин
із світовим ім’ям – Андрія Опанасовича Сапєгіна. Він був активним організатором
та одним із піонерів генетичних досліджень і селекційної роботи на основах науки
про спадковість, невтомним пропагандистом генетичних методів селекції в СРСР
та УРСР. Але цілісного історико-наукового опрацювання життєдіяльності вченого
не було здійснено, тому є потреба у подальшому глибокому, узагальнюючому його дослідженні. В статье представлены результаты изучения состояния историко-научного исследования
жизни и деятельности выдающегося ученого в отрасли генетики и селекции растений с мировым именем – Андрея Афанасьевича Сапегина. Он был активным организатором и одним из пионеров генетических исследований и селекционной работы на
основе науки о наследственности, неутомимым пропагандистом генетических методов селекции в СССР и УССР. Но целостного научного исследования жизнедеятельности ученого не было осуществлено, поэтому этот вопрос требует дальнейшей глубокой, обобщающей историко-научной разработки. The article presents the
results of studying the state of historical and scientific study of life and activity of the
outstanding scientist in the field of genetics and plant breeding with a worldwide reputation
– Andrew Afanasevich Sapegin. He was an active organizer and one of the pioneers of genetic
research and breeding on the basis of the science of heredity, a tireless advocate of
genetic selection methods in the USSR and the Ukrainian SSR. The study of the state of research
of life and activity of А.А. Sapegin showed that this problem did not have been left
out of eyeshot both in soviet times and in modern. But integral scientific working of this
question it was not carried out, that is why it requires further deep, summarizing of
historical and scientific study.